Stor guide: Vælg det rigtige våbenskab

Valg af våbenskab er en vigtig sag. Vælger du et forkert skab, kan det få store konsekvenser. Du risikerer nemlig både bødestraf, en forsikring der ikke dækker ved tyveri, samt fratagelse af dit jagttegn. Derfor er det vigtigt, at du vælger det rigtige våbenskab.

De nye EU-regler for opbevaring af våben trådte i kraft den 1. januar 2016. I dem er der en række ting, du skal være opmærksom på, i forhold til hvordan du opbevarer dine våben. Det gælder ikke mindst, når du er på udkig efter et nyt våbenskab.

I artiklen her gennemgår vi alt det, du skal være opmærksom på, når du skal købe våbenskab. Så kan du være helt sikker på, at dine våben bliver opbevaret sikkert. Og så behøver du ikke bekymre dig om at miste dit jagttegn, at få bøder eller om manglende erstatning ved tyveri.

Hvad siger de nye våbenskab regler?

De nye regler for opbevaring af våben, der trådte i kraft 1. januar 2016, kræver, at alle våben og al ammunition skal opbevares i et godkendt våbenskab. Det betyder, at skabet skal være godkendt efter en af disse standarder for at være lovligt:

 • EN 1143-1 GRAD 0/1
 • SSF 3492 
 • SS 3492

Er skabet godkendt inden for en af disse standarder, må det frit handles og flyttes.

Reglerne gælder for op til 25 våben, eller 10 særligt farlige skydevåben. Ejer du mere end det, er der nogle helt andre krav til opbevaringen. Blandt andet omkring alarm og konstruktionen af opbevaringen. Men det går ud over formålet med denne guide.

Særligt farlige skydevåben dækker følgende:

 • Pistoler, både enkeltskudspistoler, selvladepistoler og revolvere, men ikke forladevåben
 • Halv- og fuldautomatiske våben
 • Glatløbede haglgeværer hvor pibelængden er mindre end 55 cm.
 • Halvautomatiske haglgeværer

Våbenskab SKAFOR BLÅ eller RØD

De gamle danske standarder for godkendelse af våbenskabe SKAFOR BLÅ og SKAFOR RØD, stammer fra før 2016, hvor de nye EU-regler blev vedtaget. Skabe i disse klasser må ikke længere sælges i butikker. Men ejer du i forvejen et våbenskab, der er godkendt efter enten SKAFOR BLÅ eller RØD, behøver du ikke skifte det ud. Det er stadig lovligt.

Disse skabe er stadig fuldt forsikret til opbevaring, ligesom de fortsat også må flyttes, samt handles brugt mellem private. Men overvejer du at købe et brugt våbenskab med SKAFOR BLÅ eller RØD-godkendelse, bør du kontakte dit forsikringsselskab. De kan give dig svar på, om våben og andre genstande i skabet kan forsikres.

Fastgørelse af våbenskab

Loven kræver også, at dit våbenskab skal fastgøres, hvis det vejer mindre end 1.000 kg. Det er for at undgå, at skabet bliver fjernet ved et tyveri. Det sker ofte, at tyvene tager skabet med til et andet sted for at bryde det op og tage de værdigenstande, der tit opbevares i våbenskabe.

Vejer skabet under 1.000 kg. skal det boltes fast til mindst 4 punkter i gulv, væg eller anden stabil bygningsdel. Desuden er det et krav, at boltene skal være mindst 10 mm. i diameter og at de skal bores mindst 10 cm. ind i bygningsdelen. 

Vejer skabet mere end 1.000 kg., må det stå frit.

Sådan fastgør du dit våbenskab forsvarligt. – Det Kriminalpræventive Råd

Hvad skal opbevares i våbenskab?

Alle våben, der er omfattet af våbenlovens §1 skal opbevares i et godkendt våbenskab. 

Det gælder blandt andet:

 • Pistoler
 • Glatløbede haglgeværer
 • Rifler
 • Armbrøster og slangebøsser

Reglerne gælder også for en del tilbehør til disse våben. Det gælder eksempelvis ammunition, magasiner, optiske elektroniske sigtemidler og lyddæmpere. 

Skal luftgevær opbevares i våbenskab?

Luftgeværer og luftpistoler kræver ikke speciel godkendelse eller jagttegn, hvis det har en kaliber på højst 4,5 mm. og ejeren er over 18 år.  Der gælder heller ikke specielle regler for opbevaringen af disse. Det samme gælder for paintball- og hardballvåben. 

Er kaliberen over 4,5 mm. på dit luft- eller fjedervåben, kræves det, at du har jagttegn, for at du må eje det. Det kræves samtidig, at våbnet og dets ammunition opbevares i et godkendt våbenskab efter samme regler som andre våben.

Konsekvenser for overtrædelse af loven

Det er vigtigt, at du overholder reglerne for opbevaring af våben. Er dit våbenskab ikke lovligt, eller er det ikke monteret som beskrevet tidligere i artiklen, kan det have store konsekvenser. 

Bøde

Oplever du indbrud i dit hus og dine våben bliver stjålet, vil du få en bøde på 3.000 kr. for overtrædelse af våbenloven, hvis dine våben ikke har været opbevaret efter reglerne. Det samme gælder i øvrigt, hvis det på anden måde bliver konstateret, at opbevaringen ikke er lovlig.

Manglende forsikringsdækning

Ved tyveri af dine våben vil forsikringsselskabet kigge på, hvordan våbnene har været opbevaret. Har de ikke været opbevaret lovligt, betyder det efter al sandsynlighed, at din forsikring ikke dækker tabet af de stjålne våben.

Frakendelse af jagttegn

Når du overtræder våbenloven, vil din ret til at eje og bære våben – og dermed også dit jagttegn – blive taget op til genovervejelse. Hvis det vurderes, at overtrædelsen giver tilstrækkeligt belæg for det, vil du få frataget dit jagttegn. Det betyder, at du ikke længere må eje og bære våben, der kræver tilladelse.

Køb våbenskab brugt. Dur det?

Der er ikke noget problem i at købe et brugt våbenskab. Men du skal være ekstra opmærksom på, om skabet er godkendt og lever op til standarderne, der er beskrevet tidligere i artiklen. Gør det ikke det, er det ulovligt.

Som tidligere nævnt, er det dog vigtigt – hvis det er et SKAFOR BLÅ eller RØD-skab – at du undersøger hos dit forsikringsselskab, om de vil forsikre genstande, der opbevares i skabet.

Hvilket våbenskab skal jeg vælge?

Det våbenskab du køber, skal selvfølgelig være lovligt. Men inden for de lovlige skabe er der stadig masser af muligheder at vælge mellem. Og du skal selvfølgelig finde et skab, der passer til netop dit behov. Men hvordan gør du det? 

Vi har lavet en række gode råd til, hvad du bør tage med i dine overvejelser, når du skal købe nyt våbenskab.

Køb et større våbenskab end du skal bruge

Det er en rigtig god idé at købe et skab, der er større, end hvad du har brug for. Det er der flere gode grunde til.

For det første kan det være svært at klemme alle de våben ind i skabet, som producenten oplyser, at skabet kan indeholde. Disse angivelser afhænger i høj grad af, hvilke typer våben, du har.

Dernæst er det rart med frihed til at udvide våbenarsenalet på længere sigt. Falder du over en helt fantastisk riffel, du bare må eje, er det ærgerligt, hvis du ikke har plads til den i våbenskabet. Her er det også vigtigt at tage højde for, at skabet er højt nok til at passe til længere våben.

Guntex – SP99 Våbenskab – 16 våben

Detaljer ved våbenskabet:

 • Plads til 16 våben.
 • Du kan vælge mellem nøgle og kodelås.
 • Udvendige mål H*L*D: 150*65*55 cm.
 • Vægt ca. 200 kg.
Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
6.250,00 0,00 6.250,00 Læs mere

Sidst, men ikke mindst, bliver dine våben også lettere ridsede eller får stød, hvis der kun lige akkurat er plads til dem i skabet. 

Skal der være plads til andet i skabet?

Din ammunition, samt en del af det øvrige tilbehør til dine våben skal også opbevares i skabet. Så sørg for at der er god plads til opbevaring af dette. 

Nogle vælger også at opbevare andre værdigenstande i våbenskabet i stedet for at have et ekstra værdiskab til disse. Hvis du ønsker det, skal du selvfølgelig også sørge for at der er plads til dette. 

Det er dog værd at nævne, at langt de fleste indbrud i våbenskabe sker, fordi tyven forventer, at der er gemt andre værdifulde ejendele i skabet. Det er sjældent, at tyve går efter våbnene i skabet. Ikke mindst fordi tyveri af våben tilføjer et halvt års fængsel til den straf, de ellers ville få for indbrud og tyveri.

SP88 Våbenskab 9 Våben med Nøglelås Hvid

Detaljer ved våbenskabet:

 • Plads til 9 våben
 • Hylder så der kan være andre ting i våbenskabet
 • Udvendige mål H*L*D: 150*55*40 cm.
 • Vægt 152 kg.
Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.999,00 0,00 4.999,00 Læs mere

Derfor kan det være værd at overveje at opbevare dine værdigenstande et andet sted end i våbenskabet. Hvis du så samtidig sætter et skilt på våbenskabet, der fortæller, at der kun opbevares våben i skabet, kan det måske betyde, at ubudne gæster undlader at forsøge at bryde ind i skabet.

Hvor meget vejer våbenskabet? 

Det er vigtigt, at du undersøger om gulvet kan holde til pengeskabets vægt, der hvor det skal stå. Ellers risikerer du at ødelægge gulvet helt i det område. Det gælder ikke mindst, hvis skabet står på første sal eller et sted, hvor der er kælder under. 

Hvis ikke konstruktionen kan holde til vægten af det skab, du køber, kan det give alvorlige problemer med din bolig. 

Skal skabet også beskytte mod brand?

Uanset om du kun skal opbevare våben i skabet, eller om du også opbevarer andre ting, er det en god idé at være opmærksom på, om skabet også beskytter mod brand. Der er stor forskel på, hvor meget forskellige våbenskabe beskytter mod brandskade. Og der findes ikke nogen decideret klassificering for dette.

Men skal du opbevare specielle våben, eller andre værdigenstande der har stor affektionsværdi, er det værd at undersøge.

Hvilken låsetype skal våbenskabet have?

Der findes forskellige låsetyper til våbenskabe, og der er ikke krav i lovgivningen om, at dit skab skal have en bestemt type lås. Bare den lever op til kravene inden for de lovlige standarder. Men der er selvfølgelig fordele og ulemper ved de forskellige låsetyper, der findes.

Nøglelås

Nøglelås er den mest udbredte låsetype. Her får du en nøgle, der passer til skabet. Fordelen ved nøglen er, at du slipper for at skulle huske på en kode til skabet. Til gengæld er det selvfølgelig nødvendigt at holde styr på nøglen. Og det er også vigtigt, at nøglen er gemt forsvarligt af vejen, så den er svær at finde. Både for børn og indbrudstyve.

Elektronisk kodelås

Med en elektronisk kodelås skal du bruge en kode til at åbne skabet med i stedet for en nøgle. Det har selvfølgelig den ulempe, at du skal kunne huske koden fra gang til gang, når du skal i skabet. Til gengæld slipper du for at have en nøgle. Så risikerer du ikke at nøglen havner i de forkerte hænder, eller bliver væk, fordi du ikke kan huske, hvor du har lagt den.

Scandinavian Safe – SP75 Våbenskab med Kodelås

Detaljer ved våbenskabet:

 • Plads til 6 våben.
 • 3 hylder til andre ting.
 • Udvendige mål H*L*D: 150 x 38 x 28 cm.
 • Vægt ca. 110
Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
7.799,00 0,00 7.799,00 Læs mere

Eller den lidt dyre og større ZFS Våbenskab 13 Våben m/Kodelås Graphite Grå 220kg

ZFS Våbenskab 13 Våben m/Kodelås Graphite Grå 220kg

Detaljer ved våbenskabet:

 • Plads til 13 våben.
 • Hylder til ammunition.
 • Udvendige mål H*L*D: 160*79*44 cm.
 • Vægt 220 kg.
Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
11.995,00 0,00 11.995,00 Læs mere

Fingeraftrykslæser

Fingeraftrykslæseren er ikke så udbredt endnu. Til gengæld er det en rigtig god sikring af dit våbenskab. Så kan det kun åbnes af dig. Og samtidig er der ikke en nøgle, der kan blive væk eller en kode, du skal huske på.

Placering af våbenskab

Det er vigtigt, at du har tænkt på placeringen af dit våbenskab, allerede inden du køber det. Ellers risikerer du, at du ikke har plads til skabet, eller at der ikke er nogen steder, det kan fastgøres.

Ud over pladsbehov og fastgørelsesmuligheder er der primært to ting, du skal være opmærksom på i forbindelse med våbenskabets placering. Nemlig om placeringen betyder, at skabet og indholdet kan forsikres, samt temperaturen og fugtigheden i rummet.

Forsikring

Undersøg hvilke krav dit forsikringsselskab har til placeringen af våbenskabet. Nogle selskaber kræver, at skabet står i et område af boligen, der går med i boligarealet. Står det eksempelvis i en garage eller et udhus, der ikke er godkendt til beboelse, er det ikke sikkert, forsikringen dækker ved indbrud i skabet.

Temperatur og fugtighed

Et af de store problemer i våbenskabe er fugt. Fugt i skabet betyder, at der kan dannes rust på dine skydevåben, samt mug og skimmel på dele i stof eller læder. Fugt opstår som følge af flere ting. En af de store syndere er store temperaturudsving i det lokale, som skabet står i.

Derfor er det en rigtig god idé, at placere dit våbenskab i et rum, hvor temperaturen altid ligger omkring stuetemperatur, og hvor luftfugtigheden ikke er for høj. På den måde undgår du, at kondens og fugt fra luften i rummet samler sig i skabet. 

Undgå fugt i våbenskabet

Vi har allerede berørt emnet om problemer med fugt i dit våbenskab. Men ud over placeringen af skabet er der nogle andre ting, du kan gøre for at mindske fugtproblemer.

 • Undgå at sætte kolde våben ind i skabet – lad dem nå stuetemperatur først. Så mindsker du kondensdannelse i skabet
 • Tør dine våben af, inden du sætter dem ind i skabet, så der ikke kommer fugt med ind
 • Lad våde remme og lignende tørre uden for skabet

Der findes desuden forskellige produkter, der kan hjælpe dig med at minimere fugten i dit skab ved at suge den til sig fra luften. 

Så er du klar til at købe dit våbenskab

Når du har været igennem guiden her og har overvejet de forskellige punkter, vi har gennemgået, er du klar til at finde dit nye våbenskab. God jagt!

Enable registration in settings - general