Stor guide til jagtknive: Sådan vælger du den bedste jagtkniv

Jagtkniven er noget af det mest essentielle, en jæger har brug for. Den har været brugt i årtusinder. Men hvilken type kniv passer til dig? Og hvad skal du være opmærksom på, når du køber jagtkniv?

Jagtkniven er et helt uundværligt stykke værktøj for enhver jæger. Men hvad skal en god jagtkniv kunne? Og hvad har du egentligt brug for? I denne artikel bliver du rustet til at vælge den rette jagtkniv, der passer til netop dit behov. Så kan du være sikker på, at du har det rette værktøj, når du står med et nedlagt bytte.

Hvad er en jagtkniv?

Før i tiden brugte man en jagtkniv til selve jagten og til at slå dyret ihjel med. Det er ikke normalt det, der menes, når vi taler om en jagtkniv i dag. I stedet er det typisk den kniv, jægeren bruger til at bearbejde dyret med, efter det er skudt. 

Der findes både allround-knive og knive, der er beregnet til bestemte formål som:

 • Knive til opbrækning
 • Knive til flåning
 • Knive til forlægning eller partering
 • Knive til trofæbehandling

Der findes stadig jagtknive, der er beregnet til at slå dyret ihjel med, som man gjorde det tidligere. Det er ikke så udbredt længere, nu hvor langt den meste jagt foregår med haglgevær, riffel eller bue. Det er dog stadig ret udbredt at jage vildsvin med kniv.

Jagtknivens historie

Jagtknivens historie er lang. Meget lang. Den strækker sig helt tilbage til stenalderen, og faktisk mener man, at jagtkniven var et af de allerførste værktøjer, mennesket brugte. Dengang blev kniven lavet af enten sten, knogler eller muslingeskaller. 

Jagtkniven var et fuldstændigt uundværligt værktøj på den tid til både jagt og bearbejdning af dyret.

Oldtidens egyptere forfinede deres knive ved at lave træskafter til dem, og udviklede også forskellige typer knive. De havde en større kniv til at slå dyret ihjel med og en mindre kniv til at flå dyret med efterfølgende.

Udover det så jagtkniven stort set ud på samme måde i flere årtusinder. Og selvom udviklingen af muligheden for at arbejde med metaller betød at knivene blev bedre og var et stort fremskridt for kniven, skal vi helt frem til 1820’erne, før jagtkniven kom til at ligne de knive, vi kender i dag.

Den amerikanske pioner Jim Bowie revolutionerede jagtkniven. Han hentede inspiration fra forskellige knivtraditioner rundt om i verden – og tog de ting, han syntes, virkede bedst – og samlede det i én kniv. Ting som clip point-klingen og fingerstoppet – som du stadig finder på mange jagtknive i dag – stammer fra Jim Bowies knive.

I slutningen af det 19. århundrede kom schweizerkniven, men foldekniven blev først for alvor populær i midten af 1960’erne med Buck’s Model 110, den måske mest velkendte foldekniv.

Skal jeg vælge jagtkniv med fast blad eller en foldekniv

Der er flere ting, der spiller ind på, om du skal vælge en kniv med fast blad eller en foldekniv. Det er i høj grad en smagssag, men der er nogle forskelle, det er værd at tage med i dine overvejelser.

Knive med fast blad har den fordel, at der ikke er nogen bevægelige dele. Der er ikke taget højde for, at den skal kunne foldes sammen, så den fylder mindst muligt. Derfor får du som udgangspunkt også den bedste kniv at arbejde med. Knive med fast blad har som regel:

 • Større styrke
 • Et bedre og mere behageligt håndtag
 • Mere tyngde
 • Et mere stabilt blad
Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
699,00 0,00 699,00 Læs mere

Foldekniven derimod, er lavet til at fylde mindst muligt. Fordelene ved foldeknive er, at de:

 • Vejer mindre
 • Er nemme at pakke i rygsækken eller lommen
 • Beskytter bladet bedre
 • Kan have forskellige blade til forskellige formål
Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
1.499,00 0,00 1.499,00 Læs mere

Generelt er knive med fast blad desuden lettere at gøre rene end foldeknive, da der er flere steder på foldekniven, hvor skidtet kan sætte sig fast. 

Skal kniven have fingerstop?

De fleste jagtknive på markedet har fingerstop. Og det er en rigtig god idé. For når du er i gang med eksempelvis at opbrække dyret, bliver håndtaget nemt glat af blod. Så risikerer du, at fingrene glider frem på bladet. Det beskytter et godt fingerstop mod. Så undgår du at skære fingrene i processen.

Knivens skaft 

Knivens skaft bør være behageligt at holde ved. Ofte kommer du til at bruge kniven i længere tid ad gangen, når du skal opbrække og forlægge dyret – ikke mindst i starten, hvor du ikke har så meget erfaring.

Derfor er det vigtigt, at skaftet ligger godt i din hånd, samt at størrelsen passer og at der ikke er skarpe kanter. Desuden kommer en stor del af knivens tyngde også fra skaftet. En kniv med mere tyngde er mere behagelig at bruge i længere tid.

Jagtkniv med bugåbner

Der findes jagtknive med bugåbner i flere forskellige afskygninger. Fælles for dem er, at de er lavet sådan at den side, der vender ind mod bughulen er stump. Det hjælper med at forhindre, at du skærer ind i kødet eller organer som urinblære eller mavesæk. 

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
279,00 0,00 308,30 Læs mere

Bugåbneren er endnu en af de ting, der i høj grad er en smagssag. For nogle er den helt uundværlig til opbrækningen, mens andre foretrækker en almindelig jagtkniv. Ulemperne ved bugåbneren er, at den er svær at slibe og at den har tendens til at dyrets hår samler sig deri, hvilket kan besværliggøre opbrækningen.

Hvilken jagtkniv skal jeg vælge?

Hvilken jagtkniv, du skal vælge, afhænger i høj grad af, hvad du skal bruge den til. Der findes en lang række forskellige typer. Vi går de mest udbredte typer igennem herunder.

Overlevelsesknive

Mange af de knive, vi kalder jagtknive er i virkeligheden overlevelsesknive. De er lavet til at være gode allround-knive, der kan løse mange forskellige opgaver. De er ikke udviklet specielt til én bestemt opgave, som andre knivtyper. Til gengæld er de et fornuftigt værktøj til alle situationer.

Samtidig er overlevelsesknive typisk også knive, der er meget holdbare. De er lavet til at kunne holde til at bygge en lejr og blive brugt i forskelligt slags vejr.

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
199,00 0,00 228,00 Læs mere

Eller den lidt dyre og mere professionelle Gerber – Bear Grylls Ultimate Pro Fixed Blade Kniv

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere

Bowie knive

Vi har allerede været lidt inde på Bowie kniven. Den er oprindeligt lavet som en kampkniv og blev brugt af banditter i det vilde vesten, samt senere også soldater. Men de blev også populære blandt jægere i det 20. århundrede og mange jagtknive er i dag stadig formet efter den originale Bowie kniv. Se f.eks. her under.

Eller den lidt dyre og mere professionelle Cold Steel – Marauder Bowie Kniv

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
1.199,00 0,00 1.199,00 Læs mere

Udbeningsknive

Udbeningsknive er specielt designet til at skære kødet fra knoglerne. De har en smal klinge, der er fleksibel for at gøre det let at følge knoglernes form uden at ødelægge kødet. Den minder på mange måder om en fileteringskniv, der bruges til filetering af fisk. De to typer knive er ofte slået sammen til en og samme kniv.

 

Buck jagtknive

Buck jagtknive bruges om den type foldeknive, som Buck gjorde populære i 1960’er: Buck Model 110. Der findes et hav af kopier af kniven i alle former. Men fælles for dem er, at det er en stor foldekniv. De bruges både til jagt og i mere bred forstand som lommeknive.

Jagtdolk

Jagtdolken anvendes til jagt af især vildsvin nu om dage. Det er en spids tveægget dolk, jægeren bruger til at spidde dyrets hjerte med for at slå det ihjel. 

Opbrækkerkniv

En opbrækkerkniv er specielt udformet til at gøre opbrækning af dyret nemt. Opbrækningen er det første, der skal ske efter dyret er skudt. Ellers fortsætter gæringen i vommen på dyret og den bliver helt udspilet. Derudover kan væske, der siver ud fra eksempelvis urinblæren eller mavesækken forurene kødet. Derfor er det vigtigt, at tage indvoldene ud inden dyret transporteres.

Der findes opbrækkerknive i specielle udformninger, der kun kan anvendes til opbrækning. Samtidig bliver det også mere og mere udbredt med en bugåbner på almindelige jagtknive.

Knivsæt

Det er i høj grad en smagssag, om du bruger én kniv til de fleste opgaver, eller om du har specielle knive med til de forskellige opgaver. Men hælder du mest til at have specialiserede værktøjer findes der en lang række knivsæt på markedet, der gør det muligt at købe alle de nødvendige knive i en og samme pakke.

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
699,00 0,00 699,00 Læs mere

Her får du de mest nødvendige specialknive pakket i en praktisk kuffert, der er nem at have med. 

Valg af stål

Der er stor forskel på, hvilken type stål der er anvendt til knivbladet. De forskellige ståltyper er altafgørende for, om kniven holder sig skarp længe og om kniven nemt vil ruste. Her er et par af de almindeligste ståltyper:

420HC

Skal behandles godt og vedligeholdes ofte for at kniven holder sig skarp og ikke ruster.

440-A/B/C

Rustfrit stål med stor modstandsdygtighed over for rust. Stålet skal varmebehandles for at kunne holde sig skarp længere.

AUS-6/8/10

Japansk rustfrit stål, der minder meget om 440, men er en smule stærkere.

Valg af skede til jagtkniv

Hvis du vælger en jagtkniv med fast blad er det vigtigt, at du vælger en god skede til den også. Skeden har flere funktioner. Det er en sikker måde at opbevare kniven på, når du har den med. 

Men den virker også som beskyttelse af knivbladet mod ridser og slag – der kan være med til at gøre kniven sløv – og selvfølgelig mod rust.

Materialer

De fleste skeder er lavet i enten nylon eller læder. Det giver en god beskyttelse af kniven. Det er vigtigt at kigge på, om skeden er tæt. Ellers beskytter den ikke kniven lige så godt. Læder- og nylonskeder er enten syet sammen eller samlet med nitter. Her er det en klar fordel at gå efter en syet skede. De holder generelt bedre og kan lettere sys om, hvis de går i stykker.

Der findes også en del skeder i plastik. Fordelen ved disse er, at de kan holde meget længe og lukker tæt omkring kniven. De er dog ikke helt uden ulemper. 

For det første slider en plastikskede mere på kniven, hver gang du tager den ud af skeden og sætter den i igen. Det betyder, at kniven hurtigere bliver sløv. For et andet kan kniven lettere komme til at rasle når du går med den i en plastikskede. Det er ikke nogen fordel, når du er på jagt. 

Sikring

Sikringen er det, der holder kniven i skeden, når du ikke bruger den. Det er yderst vigtigt, at din kniv sidder, hvor den skal. Ellers kan du miste din kniv, eller i værste fald selv komme til skade. Der findes forskellige typer sikringer. Men det vigtigste er, at kniven sidder sikkert fast i skeden, uanset hvordan den vender og om den bliver godt rystet.

Hvordan vælger jeg den bedste jagtkniv?

Det kan virke som noget af en opgave at vælge den rette jagtkniv med alle de muligheder, der er på markedet. Og det er også svært at give en generel anbefaling, netop fordi så meget afhænger af personlig smag. Men der er nogle generelle råd, du bør følge:

Find dit prisleje

Du kan få jagtknive i alle prisklasser. Men hvor meget har du brug for og hvor meget vil du betale? Der er ingen grund til at betale for funktioner, du aldrig kommer til at bruge. Du bør også overveje, hvor meget du skal bruge kniven. Skal du på jagt ofte? Og kan du bruge kniven til andet end jagt?

Gå efter de etablerede mærker

Ved at gå efter de etablerede mærker har du større sikkerhed for knivens kvalitet. Eksempelvis at det er stål af god kvalitet og at materialet i skaftet er god kvalitet. Det betyder ekstremt meget for, hvordan kniven holder sig skarp og hvordan den holder i længden. Hvis du køber billige jagtknive, der ikke er fra en af de mere kendte producenter, risikerer du at få en kniv, der ikke holder lige så længe eller virker lige så godt.

Find den rette størrelse

Der er stor forskel på, om du skal jage krondyr eller kaniner. Sørg for at din kniv passer til det dyr, du jager. En kniv der er for lille, dur ikke til et stort dyr. Så kommer opgaven til at tage alt for lang tid. Men omvendt er en kniv, der er for stor også et problem. Så kommer du lettere til at beskadige kødet eller organerne. Der er også større risiko for, at du kommer til at skære dig selv, hvis din kniv er for stor. 

Klar til at købe den helt rigtige jagtkniv?

Du skal gerne være noget bedre klædt på til at vælge den rigtige jagtkniv for dig. Hvis du er klar til at vælge kan du med fordel besøge vores side med de bedste Jagtknive udvalgt fra danske webshops . Hvis ikke er du meget velkommen til at kontakte os, så vi kan udvide vores guide med det du er i tvivl om.

Enable registration in settings - general