Jagt høreværn

Hvad skal du være opmærksom på inden du køber høreværn til jagt

Når du går på jagt er der mange ting der spiller ind for at du får en god jagt, men samtidig en jagt hvor du også passer på dig. En af de ting der er rigtig vigtig at huske på er et godt høreværn. Du skal beskytte din hørelse, den skal jo gerne holde resten af dit liv, og er skaden først sket i forbindelse med støj, så er der ikke noget du kan gøre for at reparere din hørelse igen. Selvom mange måske mener at lyden fra skud nødvendigvis ikke er så ”farlige” for hørelsen, så kan et skud alligevel godt lave permanent skade på din hørelse. Netop derfor er det vigtigt at forebygge skaden sådan at du ikke ender ud med nedsat hørelse, tinitus, eller måske helt mister hørelsen. 

Pas på hørelsen

Måden at passe på din hørelse når du er på jagt er ved hjælp af høreværn. Der findes flere forskellige typer indenfor høreværn, og det er meget forskelligt fra person til person hvilken type de foretrækker. 

Hvilket jagthøreværn skal du vælge?

Der er fordele og ulemper ved de forskellige høreværn, og for nogle kan det være meget irriterende for øret at have ørepropper inde i øregangen, og for andre kan det være irriterende at have puder der sidder udenpå øret. Derfor er det også en god ide at prøve begge løsninger af, inden du smider alt for mange penge efter høreværn. 

Almindelige ørepropper er lavet af skum som du presser sammen og derefter sætter ind i øregangen. Skummet vil så udvide sig og lukke af for øregangen. Nogle foretrækker disse da der ikke er noget der så presser ind på selve øret, andre bryder sig dog ikke om fornemmelsen af det tryk som ørepropperne giver inde i øret, og hvis ørepropperne ikke er god kvalitet vil de ofte falde ud eller miste ”elasticiteten” i skummet. 

Passive høreværn sidder udenpå øret i stedet for inde i øregangen. ”Skumkopperne” der sidder på en bøgle dækker hele øret og giver derfor en god dæmpning af lyden. Hvis det er varmt udenfor kan denne slags høreværn godt give meget varme ører, nogle kan også få ømme ører af at have dette høreværn på i længere tid. 

Elektriske høreværn ligner de passive høreværn. Disse høreværn er dog indstillet til først at støjdæmpe ved høje lyde, og dæmper derfor ikke lyden ved almindelig tale og lignende. Dette er smart fordi du derfor ikke behøver at tage dem af og på hvis du skal føre en samtale med en af dine jagtkammarater. De vejer lidt mere end de passive høreværn fordi de har batterier i. 

Aktive høreværn foretrækkes af rigtig mange, både jægere, musikere, på byggepladser og lignende fordi de giver en rigtig god støjdæmpning. Disse høreværn går ind og ”modvirker” det støjsignal der kommer, ved at lave et elektronisk modsignal. Derfor dæmper de både fordi de ”dækker” af til øret, og fordi de sender modsignalet ud. Dette er dog også et af de dyreste former for høreværn. 

Den sidste type høreværn er formstøbte ørepropper. De er lavet af silikone og bliver formet præcis efter din øregang. Dette giver perfekt pasform og en god støjdæmpning, fordi der ikke slipper lydbølger ind nogen steder. Der er også indbygget en trykudligning i mange formstøbte ørepropper, sådan at du slipper for det ubehagelige tryk i øregangen. Denne type ørepropper er naturligvis noget dyrere end de almindelige ørepropper af skum.

Enable registration in settings - general