Guide til valg af jagtstøvler

Når du skal på jagt er der rigtig mange ting der spiller ind for at det bliver en god jagt. En af disse ting er at du har det rigtige fodtøj på fødderne. En ellers god jagt, kan hurtigt blive en yderst kedelig fornøjelse hvis du begynder at få meget ondt i fødderne, våde fødder eller kolde fødder. Derfor er det utrolig vigtigt at du har de rigtige jagtstøvler på. Læs guiden nedenfor og bliv klogere på hvordan du får de helt rigtige jagtstøvler til dig. Hvis du gerne vil læse endnu mere omkring jagtstøvler kan du med en hurtig søgning på google finde en ”jagtstøvler test”, hvor du kan læse om fordele og ulemper ved diverse jagtstøvler. 

Pas godt på dine ankler

Uanset om det er jagtstøvler til damer, eller jagtstøvler til herre, gælder der de samme guidelines. Når du skal vælge jagtstøvler er det en god ide at gå efter støvler der går lidt op omkring din ankel. Dette vil hjælpe dig med at undgå skader på dine ankler, da din ankel vil være mere støttet når du skal gå i ujævnt terræn. Samtidig hjælper det også med at holde varmen omkring dine ankler da støvlen kan hjælpe til med at holde bukser og strømper på plads. 

Seeland – Hawker Low Støvler

Jagtstøvlen fra Seeland er en lavskaftet jagtstøvl som er lavet i et godt materiale som gøre at den er vandtæt og åndbar. Det er derudover også en ret let jagtstøvl som gøre at det er den ideelle jagtstøvl til aktiv jagt. Den har også en fleksibel forfod og glasfibersvang, som giver god støtte uanset hvilket underlag jagten nu vil forgå på.

Find den rigtige størrelse. 

Jagtstøvler skal hverken være for store eller for små. Hvis de bliver for store bliver fødderne ikke støttet korrekt, du har større risiko for at vride din ankel, og du vil også lettere komme til at fryse fødderne. Er de for små vil du hurtigt få ondt i fødderne og måske få vabler, og også her vil du hurtigt komme til at få kolde fødder fordi blodet ikke kan cirkulere ordenligt. En god test du kan lave for at se om de har fat i den rigtige størrelse, er ”tommelfingertesten”. Dette gør du ved at skubbe foden helt frem i støvlen, og så skal der være plads til at du lige kan klemme din tommelfinger ned bag hælen. På denne måde er du sikker på at der er luft til dine tær når du har skoen på. Du kan også tage indersålen ud af skoen og stille dig på den. Der skal så gerne være en fingerbredde fra din fod til kanten, i snuden af inder sålen. 

Sålen

En sål i jagtstøvler skal laves af godt gummi. Hvis gummien er alt for blød vil du hurtigt slide dine såler ned, og skoene vil ikke længere være behagelige at gå i, i mange timer. Blødere gummi bruges ofte i almindelige gummistøvler og jagtgummistøvler da de så griber bedre fat i et glat eller vådt underlag. Til vandresko og jagtsko der skal klare mange kilometer i forskellige terræn anbefales det at man bruger hårdere gummi. Du kan vælge at få lavet en ”costum-fit” indersål til dine jagtstøvler og på den måde få en optimal støtte til svangen og anklerne. Det er selvfølgelig ekstra penge der skal bruges, men det er det værd.

Hanwag – Standard Indlægssål

Indlægssålen fra Hanwag er udover andre såle er denne sål meget smidig og hurtigtørrende. Dine fødder har det godt når sålen er i da den er ekstrem åndbar.

Jagtstøvler i læder

Det kan være en god ide at købe jagtstøvler i læder, da læder er meget slidstærkt, og samtidig holder læder også formen rigtig godt og giver derfor en god støtte omkring din fod og din ankel. Læder er også vandafvisende så du bedre undgår at dine fødder bliver våde og kolde, og dermed giver en dårligere jagt, eller resultere i at jagten skal slutte tidligere en planlagt. Nogle vandrestøvler bliver lavet i en kombination af både kunststof og læder, dette er blandt andet med til at reducere prisen lidt, da læder er noget dyrere end kunststof. 

Härkila – Stornoway GORE-TEX jagtstøvler

Stornoway GORE-TEX jagtstøvlen fra Härkila har en overdel i kernelæder og en gummirand som gør støvlen meget slid stærk. GORE-TEX membranen gør støvlen vandtæt og ekstremt åndbar. Støvlen har derudover en en mellemsål som gør støvlen stødabsorberende.

Vandtæt membran

Hvis dine støvler er af kunststof, eller en kombination af kunststof og læder kan det være nødvendigt for producenten af tilføre noget ekstra materiale, sådan at skoen er vandtæt. Mange bruger produktet der hedder Gora-Tex (som også bruges i eksempelvis skijakker). Gora-Tex er et materiale der er fyldt med en hel masse bittesmå huller. Disse huller er mange tusinde gange mindre end en vanddråbe. Derfor forhindrer de bittesmå huller, vand i at trænge igennem materialet. Hullerne giver dog stadig din krop lov til at dampe, sådan at der ikke bliver fugtigt inde bag ved.  

Härkila – Woodsman GTX

Woodsman GTX støvlen fra Härkila har en vandtæt og åndbar GORE-TEX membran. Støvlen har også læder og gummi forstærkninger på hæl og tå. Støvlen kommer også med en mellemsål som er stødabsorberende.


Härkila – Woodsman GTX har en garanti på ved oplevelser med fabriks fejl.

Hvor skal du købe jagtstøvler?

Er du på jagt efter en billig jagtstøvle er der er gode muligheder for at finde jagtstøvler på tilbud både online og i fysiske butikker. Det er bare vigtigt at du ikke går på kompromis med kvaliteten, for det vil du hurtigt komme til at fortryde. Fordelen ved at købe jagtstøvlerne i en fysisk butik er at du kan prøve støvlerne på og mærke efter om det er den rigtige størrelse, og om det er den rigtige type støvle. En ekspedient vil også hjælpe og guide dig hvis du er i tvivl om hvilken støvle du skal hjem med. Husk at selvom din ven måske har et par jagtstøvler som passer helt fantastisk til ham eller hende, så er det ikke sikkert at de passer ligeså perfekt til dig. 

Prøv vandrestøvlerne efter du har bevæget dig

Dine fødder er ikke samme størrelse når du vågner om morgenen, som de er når du har gået lidt. Det betyder også at dine fødder er størst mens du er på jagt fordi du står og går på dem. Derfor er det vigtigt at du ikke prøver jagtstøvler som det første om morgenen inden du har fået brugt dine fødder, da du så risikere at støvlerne føles for små når dine fødder vokser lidt på jagten. 

Vandresokker

Et lille ekstra tip til god komfort for fødderne er at købe et par gode vandresokker. En vandresok hjælper med at give dine fødder støtte og komfort under jagten, da de har ekstra stødabsorberende områder, samt giver dine fødder mulighed for at ånde. Sammen med et par gode jagtstøvler kan de gøre en verden til forskel for dine fødder. 

Enable registration in settings - general